5 hasznos Facebook tipp1. Chatelj több ismerőssel egyszerre!

Veled is előfordult már, hogy egyszerre több emberrel beszélgettél volna a Facebook-on? Szerencsére a Facebook átalakított chat funkciójába már egyszerre akár több ismerősünkkel is chatelhetünk. A következő néhány egyszerű lépéssel hívathatsz be több embert a beszélgetésbe:

 1. Először is válasszuk ki azt az ismerősünket, akivel épp chatelni akarunk
 2. A megjelenő chat ablakban kattintsunk  a „Lehetőségek” (Options) ikonra, majd az ott megjelenő „Ismerősök bevonása a beszélgetésbe…” linkre kell kattintani

Facebook kép

 1. Ezt követően az újonnan megjelenő mezőbe kell ismerősünk nevét beírni, akit a beszélgetésbe szeretnék meghívni
 2. Miután kiválasztottuk ismerősünket a Kész (Done) gomb megnyomásával hozzá is adtuk ismerősünket a chathez
 3. Ezt folyamatot megismételve nem csak egy, hanem akár több ismerőst is bevonhatunk a beszélgetésbe2. Hogyan rejtsük el online státuszunkat bizonyos ismerőseink elől?

Sajnos sokáig nem volt elérhető ez a funkció, azaz ha online-ra tettünk Facebook státuszunkat, akkor az összes ismerősünk, tanárok, munkatársak, főnökök, rokonok,  bárki láthatta az ismerősink közül, hogy igen, bizony mi éppen a Facebook-on lógunk. A sok kérés úgy látszik megtette hatását, ugyanis most már bármelyik ismerősünk elől könnyen elrejthetjük online státuszunkat, így emiatt sem kell aggódnunk:

 1. Válasszuk ki a jobb oldali Chat sávból azt az ismerősünket, aki elől el szeretnék rejteni online státuszunk
 2. A Lehetőségek (Options) ikonra kattintva megjelenő „<ismerősünk> számára ne legyek elérhető” opciót válasszuk.
 3. Facebook kép

 4. Ismerősünk mindaddig offline módba fog látni minket még újból nem állítjuk vissza ezt az opciót a „Legyek elérhető <ismerősünk> számára” linkkel
 5. Facebook kép

3. Hogyan használjunk profilképeket üzeneteinkben?

Sokan nem tudják, hogy bármelyik Facebookon regisztrált személy vagy csoport profilképét megjeleníthetjük üzeneteinkben. A következőképp jeleníthetjük meg ezt a lehetőséget:

 1. Lépjünk be egy beszélgetésbe, legyen az online chat, vagy akár az üzenetek
 2. Keressük meg azt a személyt vagy csoportot, akinek a profil képét beillesztenénk az üzenetedbe
 3. Másoljuk ki a felhasználói nevét, vagy azonosítóját, amit a böngésző URL sorában láthatunk
 4. Facebook kép

  Facebook kép

 5. A kimásolt azonosítót két darab szögletes zárójelbe [[]] téve az adott személy vagy csoport profil képe fog megjelenni az üzenetben. Tehát a következő képen nézzen ki pl.: [[cocacola]]
 6. Facebook kép

4. Keresés az ismerősök Facebook falán.

Mindenkivel előfordult már, hogy eszébe jutott egy kép, videó, hír, amit egyik ismerőse tett közzé, de már nem tudjuk, hogy pontosan ki, meg amúgy se akarnánk az ismerőseink Facebook timeline profiljába visszatekerni. A Facebookon lehetőség van ismerősink által közétett tartalmak között keresni:

 1. A felső keresőmezőbe írjuk be, amire keresni szeretnénk
 2. Majd a megjelenő lista bal oldalán kattintsunk az „Ismerősök bejegyzései ”
 3. Facebook kép

5. Hogyan forgassuk el a Facebook képeinket?

A következő két lépéssel pillanatok alatt elforgathatjuk a Facebook-ra feltöltött képeinket, így nem kell mindenféle képszerkesztő programokkal bajlódni:

 1. Nyissuk meg a képet, amit el akarunk forgatni
 2. A jobb felső sarokban lévő lehetőségek ikont választva a képet mind jobbra, mind balra egy kattintással elforgathatjuk.

 3. Facebook kép